PFTBA - wyjątkowo silny gaz cieplarniany
9 grudnia 2013, 18:07Naukowcy z Wydziału Chemii University of Texas odkryli, że obecna w atmosferze perfluorotributyloamina (PFTBA) jest niezwykle silnie działającym gazem cieplarnianym. PFTBA jest używana przez człowieka od po połowy XX wieku. Związek wykorzystuje się w przemyśle elektrycznym i elektronicznym

Jak złapać ciemną materię?
9 grudnia 2013, 12:38Istnienie ciemnej materii to wciąż jedynie teoria, gdyż nikt nie wykrył jej fizycznej obecności. Najmocniejszym dowodem na jej istnienie byłoby zarejestrowanie tworzącej ją cząstki.

Powstał model klimatu Tolkienowskiego Śródziemia
9 grudnia 2013, 11:33Dr Dan Lunt jest klimatologiem z Uniwersytetu w Bristolu, który stworzył model komputerowy klimatu Śródziemia z "Władcy pierścieni" Tolkiena. Naukowiec opublikował artykuł na ten temat, posługując się pseudonimem Radagast Brązowy. By mogli go zrozumieć również sami zainteresowani, dostępne są tłumaczenia na elficki i krasnoludzki.

Podwaliny pod tabletkę na alzheimera?
6 grudnia 2013, 13:31Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii opracowali metodę dostarczania przez barierę krew-mózg (ang. blood-brain barrier, BBB) białka, które rozpuszcza neurotoksyczne złogi beta-amyloidu.

Kawa i piwo wpływają na długość telomerów
6 grudnia 2013, 12:19Profesor Martin Kupiec i jego zespół z Wydziału Biotechnologii i Mikrobiologii Molekularnej Uniwersytetu w Tel Awiwie odkryli, że kawa i piwo w różny sposób wpływają na genom. Uczeni, pracując na drożdżach, stwierdzili, że kofeina skraca, a alkohol wydłuża telomery

Cynowa przyszłość elektroniki?
5 grudnia 2013, 10:06Zespół profesora Shouchenga Zhanga z Uniwersytetu Stanforda ma nadzieję, że nowy teoretycznie opracowany materiał umożliwi bezstratne przesyłanie prądu w temperaturze pokojowej i wyższej. Naukowcy są bardzo ostrożni i nie określają stanenu - bo tak nazwali swój materiał - nadprzewodnikiem pracującym w temperaturze pokojowej, jednak ma on bardzo podobne właściwości.

Mapa tuneli pod Rzymem ma zapobiec 'znikaniu' budynków i ulic
5 grudnia 2013, 07:47Geolodzy z Uniwersytetu George'a Masona w Waszyngtonie i Centrum Badań Speleoarcheologicznych Sotterranei di Roma pracują nad stworzeniem mapy starożytnych tuneli pod stolicą Włoch. Wszystko po to, by zahamować zapadanie się miasta.
Odkopano pierwsze ruiny z czasów dynastii hasmonejskiej
4 grudnia 2013, 12:27Archeolodzy odkopali w Jerozolimie pierwsze ruiny z czasów dynastii hasmonejskiej, uzupełniając w ten sposób ważną lukę w historii. Dynastia hasmonejska została założona w 148 roku p.n.e. przez Szymona Machabeusza i panowała do roku 37 p.n.e kiedy to rządy objął Herod Wielki, założyciel dynastii herodiańskiej.

W zdrowym ciele kreatywny duch
4 grudnia 2013, 11:34Ludzie, którzy regularnie ćwiczą, bardziej kreatywnie myślą.

Nanocząsteczki do połknięcia
3 grudnia 2013, 13:44Nanocząsteczki, które mogą przenosić leki do konkretnych miejsc w organizmie, są nadzieją medycyny. Mają jednak bardzo poważną wadę, ograniczającą ich stosowanie - muszą być wstrzykiwane dożylnie. Naukowcy z MIT-u i Brigham and Women's Hospital (BWH) opracowali nową nanocząsteczkę, którą może być przyjmowana doustnie i wchłaniana w układzie pokarmowym.